2015.05.19.
09:05

Írta: N3 Média Csoport

Növekvő keresletre és tovább emelkedő árakra számítunk a lakáspiacon

Miközben a hazai lakáspiac biztató képet mutat a statisztikai adatok és a szakemberek véleménye szerint, mindez teljesen mértékben összhangban van a vevői és eladói várakozásokkal is. Kereslet- és kínálatbővülésre, élénkülő piacra, emelkedő árakra számítanak vagy talán inkább vágynak az emberek. Legalábbis ez derült ki a Balla Ingatlanirodák legújabb felméréséből, melyben több mint ezer főt kérdeztek meg.

logo019_web.jpg

Jól jellemzik a jelenlegi, második negyedévi hangulatot annak a felmérésnek az eredményei, melyet május elején végzett a Balla Ingatlanirodák. A számokból süt az optimizmus, de igazából az elmúlt hónapok ingatlanpiaci fejleményei sem mondanak ennek ellent, habár a jövőt illetően a valóságban azért nagyobb a bizonytalanság. De nézzük, hogyan látják az emberek most a hazai lakáspiaci helyzetet!

Keresleti a piac

Az mindjárt az első adatokból kiderül, hogy többen szeretnének vásárolni, mint eladni, legalábbis azok közül, akik válaszoltak a kérdőívben feltett kérdésekre: míg 22,7 százalék tervezi ingatlan eladását az idei év második negyedévében, addig 40 százalék gondolkodik vásárláson.

Ez nem mond ellent a Balla Ingatlanirodák korábbi megfigyeléseinek, mely szerint az elmúlt időszakban nagyon megugrott a kereslet, miközben kifejezetten szűkös a kínálat, talán a devizahiteles elszámolások miatti kivárás következtében. Az emberek ugyanis törlesztőrészleteik csökkenését remélték, de ahogy jó páran szembesülnek a valós számokkal, úgy kerülnek piacra az eddig visszatartott lakások.

További áremelkedésre várva

Mindez persze csak jóslat, ahogy az a vevők és eladók részéről megfogalmazott várakozás is, miszerint az árak tovább fognak emelkedni. Márpedig a Balla Ingatlanirodák felmérésének adatai azt mutatják, hogy csökkenésre szinte senki nem számít: arányuk mindössze 3,7 százalék, de a stagnálást valószínűsítők is mindössze 28,4 százalékot tesznek ki. A többiek, tehát közel 68 százalék a további áremelkedést valószínűsít.

balla_arak_valtozasa.png

Hogy ennek a jelenlegi, sok esetben már - különösen, ami a panellakásokat illeti - túlárazott ingatlanok időszakában mekkora esélye van, az persze erősen kérdéses. A mérsékelt kínálat felfelé hajtja ugyan az árakat, ahogy az eddig, éveken keresztül visszafogott lakásigények hirtelen kielégítése is, de kérdés, hogy hol található az egyensúly ebben a helyzetben, és hogy marad-e a tartósan szűkös kínálat.

Növekvő kereslet, de nem a CSOK miatt

Az áremelkedésre vonatkozó várakozásoknak egyébként ellentmond az, hogy a megkérdezettek többsége, azaz 58,6 százaléka szerint növekedni fog a kínálat, 35,1 százalék szerint stagnál, míg 6,4 százalék szerint csökkenni fog. Igaz ugyanakkor az is, hogy a kereslet növekedésére még többen számítanak: 68,3 százaléknyi megkérdezett. A kereslet szinten maradását mindössze 27,4 százalék jósolja, csökkenésre pedig csak 4,2 százalék szavaz.

Ezt a növekvő keresletet ugyanakkor a Balla Ingatlanirodák által megkérdezettek szerint nem a CSOK, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezménye hozza a piacra, attól ugyanis nem várnak sokat emberek, csak kismértékű élénkítő hatásra számít a többség. Igaz viszont az is, hogy van egy 18,1 százaléknyi válaszadó, aki komolyabb eredményeket remél az új szocpoltól. Persze 14,8 százalék szerint egyáltalán nem fogja befolyásolni sem a keresletet, sem az árakat ez az új támogatási forma.

balla_a_csok_hatasa.png

Na de mit hoznak a forintosított devizahitelek?

Végül pedig arra is kíváncsiak voltak a Balla Ingatlanirodáknál, hogy az emberek szerint milyen hatás várható a devizahiteles elszámolásoktól, melyek most már lassan megérkeznek minden érintetthez, így pedig azok is döntenek hamarosan ingatlanuk eladásáról vagy megtartásáról, akik eddig kivártak, csökkenő törlesztőrészletekre számítva. Mint kiderült, a legtöbben (20,2 százalék) úgy vélik, hogy a devizahitelek forintosítása élénkíteni fogja az ingatlanpiacot, 14,4 százalék pedig növekvő kínálatot valószínűsít.

balla_a_devizahitelek_forintositasa.png

Az is igaz ugyanakkor, hogy sokan számítanak növekvő keresletre és növekvő árakra is, valamint még számtalan variáció előfordul, némi zavart okozva az értelmezésben. Olyannyira, hogy a jelentős szórás a Balla Ingatlanirodák véleménye szerint inkább már arra mutat rá, hogy talán a legtöbben bizonytalanok, esetleg nem kellően tájékozottak a jelenlegi gazdasági és piaci környezetet és folyamatokat illetően.

Ennek ellenére az általános ingatlanpiaci hangulatot nagyon jól megmutatják az ismertetett számok. A kérdés már csak az, hogy marad-e ez az optimizmus hosszú távon, vagy némi visszarendeződésre kerül sor az elkövetkező, leginkább pedig az őszi hónapokban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://n3media.blog.hu/api/trackback/id/tr747471878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása