2014.12.30.
15:05

Írta: N3 Média Csoport

Richter Gedeon, aki túlélte halálát

Szomorú évfordulóra ébredtünk. Hetven évvel ezelőtt december 30 –án fegyveres nyilasok szállták meg a Katona József utca 21. szám alatt lévő sarokházat. Az ott menedékben lévő emberek hiába bíztak a svéd követség diplomáciai oltalmában, a hatalom végül felülkerekedett, a papírjaiktól megfosztott bujkálókat összegyűjtötték és elvezették. Tudták, hogy a sorsuk megpecsételődött, amikor a Duna felé indították őket. 1944 októberétől 1945 februárjáig több ezer embert lőttek a folyóba, közöttük Richter Gedeont is.

richter_gedeon.jpg

Pedig meg lett volna a lehetősége arra, hogy feleségével még időben Svájcba meneküljön, de ő annyira kötődött a hazájához és az életművéhez, hogy ezt nem tudta megtenni. Magyarország első gyógyszergyárának alapítójaként – tudatában annak, hogy úttörő munkásságával számtalan emberen segített – mindvégig reménykedett abban, hogy elkerülheti ezt az őrült, értelmetlen pusztítást.

Nem kerülhette. Egy nyilassuhanc a Dunába lőtte.

A testét.

Öröksége azonban tovább él. A Sas utcai patikából kiindult laboratóriuma, később gyógyszergyára túlélte a történelem viszontagságait: hiába próbálta a Tervhivatal megszüntetni, vagy Kőbányai Gyógyszerárúgyárnak csúfolni, ellenálltak, majd a körülmények megnyugvásával ismét prosperálásnak indultak. Richter Gedeon ma büszke lenne arra, amivé életműve vált. A Richter Gedeon Nyrt. olyan multinacionális vállalattá fejlődött, amelynek neve egybeforrt a kutatással, az innovációval és a fejlesztéssel. Magyarország meghatározó gazdasági szereplőjeként több mint 5000 embernek biztosít megélhetést, termékei világszerte elérhetőek, bevételeit fejlesztésekre, új kutatási területek felfedezésre fordítja. Mindezeket az eredményeket úgy sikerült elérnie, hogy a tulajdonosi irányítás végig magyar kezekben maradt, a vállalat döntéseiben figyelembe tudja venni a hazai nemzetgazdasági érdekeket, jól példázza ezt, hogy mind a gyártás (Budapest, Dorog, Debrecen), mind a kutatás (Budapest, illetőleg a debreceni biotechnológiai üzem) Magyarországon folyik.


Richter Gedeon szelleme továbbra is él, személyére pedig illendőség emlékezni. Tisztessége, munkássága szilárd alapot biztosított, amelyre építkezve ismét sikeressé válhatott az általa létrehozott vállalat.

Ezt nem tudta a nyilassuhanc.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Richter Gedeon Emlékezés Gyógyszergyár

A bejegyzés trackback címe:

https://n3media.blog.hu/api/trackback/id/tr787022877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása